Otomobil Sözlüğü Yeni Konular :

Dizel Partikül Filtresi Nedir DPF?

DPF Nedir?
Dizel Partikül Filtresi nedir?
DPF Ne işe yarar?
DPF’nin görevi nedir?
DPF hangi araçlarda bulunur?

Egzoz emisyonlarını ve partikülleri azaltmak amacıyla tasarlanan egzoz filtreleri, özellikle karbon monoksit gibi zararlı bileşiklerin düzeylerini kontrol altında tutmak için kullanılır. Basit bir ifadeyle, egzoz gazı filtreleridir. Ön katalitik konvertör (Precat), egzoz manifoldundan çıkan gazları işler ve ana dizel oksidasyon katalizörü kaplanmış dizel partikül filtresine bağlanır.

Ana dizel oksidasyon katalizörü, kaplanmış dizel partikül filtresi, basınç boruları ve ön katalizör (Precat) gibi bileşenlerden oluşur.

Kaplanmış dizel partikül filtresi (DPF), genellikle silisyum karbür (SİC) malzemesinden imal edilmiş ve soy metal ile kaplanmıştır. Bu filtreler, hidrokarbonlar (HC) ve karbon monoksit (CO) gibi emisyonları azaltmak için tasarlanmıştır. Ayrıca, motor egzoz gazlarından kaynaklanan partikülleri hava kirliliğini en aza indirmek için yakalar. Bu partiküller, DPF’nin kanallarında birikir ve filtrenin tıkanmasını önlemek için düzenli olarak yanarlar (“rejenerasyon” olarak adlandırılır).

Filtrede biriken fazla kurum, motorun performansını etkileyebilir ve rejenerasyon sırasında filtreyi hasara uğratabilir. Arıza gösterge lambası (MIL), DPF içinde bir sorun olduğunu bildirir. Bu durumda, sorunun bir yetkili servis tarafından giderilmesi gerekmektedir. Rejenerasyon sırasında ek yakıt, egzoz gazı sıcaklığını artırmak için çoklu destek enjeksiyonları yoluyla enjekte edilir. Bu süreçte, DPF’nin sıcaklığı yaklaşık 600°C’ye yükselir ve kurum tortusu oksitlenir veya karbon dioksit (CO2) haline dönüşür.

Önemli uyarılar: DPF rejenerasyonu sırasında egzoz parçaları yüksek sıcaklıklara ulaşabilir. Bu nedenle:

  • Yanıcı maddeler aracınızın altındaki sıcak egzoz parçalarıyla temas edebilir ve yangına neden olabilir. Aracınızı kağıt, yapraklar veya kuru ot gibi yanıcı maddelerin üzerine park etmeyin.
  • Aracınızı bir garaja park ettiğinizde kontağı KAPALI (OFF) konumuna getirin.
  • Egzoz borusuna dokunmaktan kaçının, çünkü çok sıcak olabilir.
  • DPF’deki kurum birikintisi motor performansını etkileyebilir.
  • Basınç sensörüne bağlı basınç boruları, DPF’deki kurum seviyesini ölçer ve kritik bir seviye tespit edildiğinde rejenerasyonu tetikler, böylece motora zarar vermez.

Ön-katalizör (Precat) ve ana dizel oksidasyon katalizörü de hidrokarbonlar (HC) ve karbon monoksit (CO) emisyonlarını azaltmak için tasarlanmıştır. Ayrıca, rejenerasyon sırasında bu bileşenler, destek enjeksiyon yakıtının yanmasıyla egzoz gazı sıcaklığını artırmaya yardımcı olur. Silindirli destek enjeksiyonu, filtre rejenerasyonunu her motor çalışma oranında ve çeşitli çevresel koşullar altında gerçekleştirmek için kullanılır.

Yorumlar
Forum Otomobil