• Gdi Motor Teknolojisi Nedir ?

    Direkt püskürtmeli buji ile ateşlemeli motorlar, Gasoline Direct Injection (GDI – Direkt Benzin Enjeksiyonu) adı verilen yeni bir teknolojiyi kullanarak Mayıs 1996’dan beri üretilmektedir. Bu motorlar, Aralık 1998’de 400 binden fazla üretim adedine ulaşmıştır. GDI …

    Devamı »
  • Geçiş derinliği nedir?

  • Havasız Lastik Nedir?

    Havasız Lastik Nedir? Pnömatik olmayan lastikler (NPT) ya da Havasız lastikler basınçlı hava ihtiyacı olmadan kullanım özelliğine sahiptir. Bazı küçük araçlarda kullanılır. Çim biçme makinesi ve motorlu golf araçları gibi. Bazen ağır makinelerde kullanılır, örneğin forklift …

    Devamı »
  • Hava Kalite Sensörü Nedir?

  • Intercooler Nedir?

    Intercooler Nedir? Intercooler’in görevi nedir? Intercooler, turbo dizel motorlarda bulunan, havayı soğutup sıkıştırarak turboya gönderen ve motorun daha verimli çalışmasını sağlayan bir düzenektir. Motorinin yanma verimi benzine oranla daha düşüktür. Örneğin bir silindire gönderilen benzinin …

    Devamı »
  • İmmobilizer Nedir?

    İmmobilizer, araçların hırsızlığa karşı korunmasını sağlayan bir güvenlik sistemidir. Bu sistem, aracın sadece orijinal anahtar veya anahtar fobuyla tanıdığı durumlarda motorun çalışmasını mümkün kılarak aracın çalıştırılmasını engeller. Genellikle, immobilizer sistemi aracın anahtarında bulunan bir çip …

    Devamı »
  • İçten Yanmalı Motorlar

  • Jikle Nedir ? Jikle Mekanizması Nasıl Çalışır?

    Jikle Nedir ? Jikle mekanizması, benzinli motorlarda genellikle soğuk havalarda veya motorun soğukken çalıştırılması gerektiğinde kullanılan bir sistemdir. Bu mekanizma, özellikle karbüratörlü eski tip motorlarda sıklıkla bulunur ve hem manuel olarak hem de otomatik olarak …

    Devamı »
  • Kam mili konum sensörü nedir?

    Kam mili konum sensörü nedir? Kam mili konum sensörü, normalde distibütörün içine yerleştirilmiştir, ancak Nissan doğrudan, ateşleme sistemlerinde (NDIS) ayrı bir parçadır. ECCS sisteminin temel bir parçasıdır ve ECM’ye motor devri ve krank mili açısıyla …

    Devamı »
  • Limuzin nedir?

    Limuzin nedir? Limuzin bir çeşit motorlu araçtır. Otomobil’e benzer ancak daha uzun ve lükstür. Daha çok işadamları ve sanatçılar tarafından kullanılır. Genellikle düğünler, film festivalleri gibi özel günlerde kullanılmak üzere kiralanırlar. Çoğunlukla siyah veya beyaz …

    Devamı »
  • Nascar Nedir ?

    NASCAR, National Association of Stock Car Auto Racing’in kısaltmasıdır. Bu organizasyon, Amerika’da büyük bir ilgiyle takip edilen ve özel pistlerde yapılan yarışları düzenler. Yarışlarda kullanılan araçlar, genellikle 800 ile 850 beygir arasında değişen güçlü motorlarla …

    Devamı »
  • Otonom Fren Sistemi (AEB) Nedir?

    Otonom Fren Sistemi (AEB) Nedir? Araştırmalar, karayolu kazalarının %90’ının dikkatsiz ve özensiz sürücülerden kaynaklandığını göstermektedir. Otomotiv imalatçıları şimdi, olası çarpmalarda sürücüyü uyaracak, aracın maksimum fren kapasitesini kullanmasına yardımcı olacak ve eğer durum kritikleşirse sürücüden bağımsız …

    Devamı »
  • Ön süspansiyon (Front Suspension) Nedir ?

    Ön süspansiyon, bir aracın ön tekerleklerini taşıyan ve sürüş sırasında yolun düzensizliklerinden kaynaklanan titreşimleri ve darbeleri absorbe eden bir sistemdir. Bu süspansiyon sistemi, aracın ön kısmında bulunur ve genellikle bir dizi bilezik, yay ve amortisör …

    Devamı »
  • Progresif Direksiyon Nedir?

    Progresif direksiyon sistemi, değişken direksiyon oranıyla sürüş konforunu arttırır. Özellikle düşük hızlarda, örneğin bir sokağa dönüş yaparken, direksiyon turunu azaltarak direksiyonun daha az çevrilmesini sağlar. Bu, sürücünün daha az efor sarf etmesini ve daha rahat …

    Devamı »
  • Quality Control Nedir?

    Quality Control Nedir? İngilizce bir tümce olup, kelime anlamı Kalite Kontrol’dür. Otomotiv sektöründe kullanıldığı anlamıyla belirtecek olursak, otomobil üretim aşamalarında kullanılan tüm parça ve ekipmanların araç üzerine montajı yapılmadan evvel, kontrol edilir. Bu kontrol belirli …

    Devamı »
  • Rölanti Devresi Nedir ?

    Rölanti devresi, bir içten yanmalı motorun rölanti hızını (boşta çalışma hızını) ayarlamak için kullanılan bir sistemdir. Motor çalışırken, gaz kelebeği normalde kapalıdır ve motorun minimum gereksinimlerini karşılamak için gereken hava ve yakıt karışımı bu devreden …

    Devamı »
  • Supap (Valf) Nedir ?

    Supap veya valf, içten yanmalı bir motorun silindir kafası üzerinde bulunan ve silindir içindeki hava-yakıt karışımının girişini ve çıkışını kontrol eden bir mekanik parçadır. Supaplar, motorun silindir kafası üzerinde bulunan supap koltuklarına otururlar ve bu …

    Devamı »
  • DSG Şanzıman Nedir?

    DSG Şanzıman, Çift kavramalı şanzımanın (DSG), vites değişimlerindeki hızı ve hassasiyeti, otomatik ve manuel vites sistemlerine kıyasla önemli avantajlar sunar. Özellikle hızlı ve pürüzsüz vites geçişleri, sürücüye daha dinamik bir sürüş deneyimi sağlar ve aracın …

    Devamı »
  • Geçiş derinliği nedir?

  • Üst Mafsallar Nedir ?

    Üst mafsallar, otomobillerde direksiyon sisteminin önemli bir bileşenidir ve aracın dönüş yapmasını sağlayan kritik parçalardır. Bu parçalar, direksiyon kolunun direksiyon kutusu veya direksiyon dişlisine bağlandığı noktalardır. Üst mafsallar, direksiyon sisteminin üst kısmında bulunur ve direksiyon …

    Devamı »
  • Vernik nedir?

    Vernik nedir? Genellikle renkli bir astar tabakası üzerine püskürtülür. Vernik nihai bir arayüz oluşturan parlak ve şeffaf bir kaplamadır. Bu nedenle, vernik, UV ışığından oluşabilecek aşınmaya karşı dayanıklı olmasıdır. Vernik tiner ya da su bazlı olabilir.Son …

    Devamı »
  • Xenon Nedir ?

    “Xenon”, periyodik tabloda yer alan bir kimyasal elementin adıdır ve sembolü “Xe” şeklindedir. Xenon, soygazlar grubunda bulunan, renksiz, kokusuz ve tatsız bir gazdır. Doğada bulunan en yoğun soygazlardan biridir ve genellikle havada çok küçük miktarlarda …

    Devamı »
  • Yağmur Sensörü Nedir ?

    Yağmur sensörü nedir? Yağmur sensörü ne işe yarar? Yağmur sensörü, yağmur yağmaya başladığı zaman yağmurun hızını ve şiddetini ölçerek otomatik olarak sileceklerin çalışmasını sağlayan ve sileceklerin hızını ayarlayan sistemdir. Ayrıca ıslanmış yollarda diğer araçlardan ön …

    Devamı »
  • Zamak Nedir ?

    Zamak, otomobil parçalarının üretiminde yaygın olarak kullanılan bir alaşımdır. Bu alaşım, genellikle çinko, alüminyum, magnezyum ve bakır gibi metallerin bir karışımından oluşur. Adını Almanca “Zink, Aluminium, Magnesium, Kupfer” kelimelerinin baş harflerinden alan Zamak, özellikle enjeksiyon …

    Devamı »
Audi Web Site        Mercedes Web Site        Bmw Web Site
Forum Otomobil