Otomobil Sözlüğü Yeni Konular :

Intercooler Nedir?

Intercooler Nedir?
Intercooler’in görevi nedir?

Intercooler, turbo dizel motorlarda bulunan, havayı soğutup sıkıştırarak turboya gönderen ve motorun daha verimli çalışmasını sağlayan bir düzenektir.

Motorinin yanma verimi benzine oranla daha düşüktür. Örneğin bir silindire gönderilen benzinin yüzde 90’ı yanıp enerjiye dönüşürken, motorinde bu oran çok daha düşüktür. Bu da dizel motorları hem performans, hem yakıt ekonomisi hem de egsoz emisyon oranları açısından olumsuz etkiler.

Turbo sistemi dizel motorların yakıtı daha verimli kullanması için tasarlandı ve artık dizel motorlar için standart bir donanım haline geldi. Turbo, basitçe egzos gazını tekrar silindire göndererek, egzos gazındaki yanmamış  yakıtın yanmasını sağlar. Intercooler da turboya hava göndermekle sorumludur. Intercooler soğuyan gazların hacmi azalır mantığı ile çalışır. Cooler, iç yüzeylerindeki içi soğuk yağ dolu hava kanallarından geçen havayı soğutur ve birim hacim ile daha çok kütleye sahip olacak şekilde turboya gönderir. Böylece  yakıtın silindirde daha iyi yanması sağlanır. Bu da dizel motorun doğasından kaynaklı performans düşüklüğü ve verimsizliği önler.

Yorumlar

Bunlar ilginizi çekebilir

Quality Control Nedir?

Quality Control Nedir? İngilizce bir tümce olup, kelime anlamı Kalite Kontrol’dür. Otomotiv sektöründe kullanıldığı anlamıyla …

Wankel motor nedir?

Wankel motor nedir? Wankel motor çalışma prensibi nasıldır? Wankel motor animasyon Wankel Wankel hakkında bilgi …

Kam mili konum sensörü nedir?

Kam mili konum sensörü nedir? Kam mili konum sensörü, normalde distibütörün içine yerleştirilmiştir, ancak Nissan …

Forum Otomobil